Muistikummilähettiläs
Muistikummi – mitä se tarkoittaa?
Muistikummit -toimintamalli vaikuttaa käsityksiin muistisairauksista. Se muuttaa ajatuksia, toimintaa ja puheita muistiystävällisemmiksi. Muistikummit on sosiaalista toimintaa, jonka tavoitteena on luoda muistiystävällinen yhteiskunta yhdessä eri toimijoiden, yritysten, kuntien ja muistisairaiden kanssa.
Muistikummituokiot
Valmiin mallin mukaisessa tuokiossa käydään läpi perustiedot muistisairauksista ja muistisairaan kohtaamisesta. Tuokion voi vetää monenlaisille yleisöille, vaikka eläkeläisryhmille, opiskelijoille, ompeluseurassa tai kirjastossa. Noin tunnin mittainen tuokio on toiminnallinen ja positiivinen. Taustalla on kansainvälinen Dementia Friends -toimintamalli.
Muistikummit
Muistikummituokion osallistujista tulee Muistikummeja. Osallistujat oppivat viiden avainkohdan sanoman muistisairauksista, ymmärtävät muistisairauksia ja toivottavasti innostuvat tukemaan lähipiirinsä muistisairaita tai vaikka vapaaehtoiseksi muistiyhdistykseen. Jokainen Muistikummi miettii itselleen muistiystävällisen teon, joka voi olla pienikin. Halutessaan Muistikummit voivat liittyä Muistiliiton Muistikummit -sähköpostilistalle, jonka kautta he saavat aiheesta ajoittain lisätietoa.
Muistikummilähettiläät
Muistikummilähettiläs on muistiystävällisestä yhteiskunnasta innostunut, Muistiliiton koulutuspaketilla koulutettu vapaaehtoinen. Lähettiläs voi pitää tuokioita ystäville, perheille, työkavereille tai yleisötilaisuuksia suuremmille yleisöille. Tuokion jälkeen kaikki mukana olleet tietävät muistisairauksista ja tavoista, joilla voivat auttaa ja tukea muistisairaita. Lähettiläs koulutetaan päivän koulutuksella, jonka jälkeen hän voi organisoida oman tuokion muistiyhdistyksen tuen avulla.
Muistikummilähettiläskoulutukset
Keski-Pohjanmaan Muistiluotsi järjestää maksuttomia Muistikummilähettiläskoulutuksia, joissa vapaaehtoiset voivat kouluttautua Muistikummilähettiläiksi. Tällä koulutuksella he voivat pitää Muistikummituokioita.